Ondervoeding

Ondervoeding

In 2013 willen we ons als diëtisten meer profileren op ondervoeding. Ondervoeding komt veel voor bij ouderen en zieken, maar wordt vaak niet onderkend.  Het probleem van ondervoeding bij ziekte wordt onderschat door artsen, verpleegkundigen en het management, maar ook door de patiënten zelf en hun naaste familie. Er wordt slechts een klein deel van alle patiënten met ondervoeding herkend en op de goede manier behandeld.

Wanneer is er sprake van ondervoeding?
Als er een onbedoeld gewichtsverlies is van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Dus als iemand van 70 kilo in een half jaar meer dan 7 kilo is afgevallen of in de laatste maand 3 ½ kilo. Er is ook sprake van ondervoeding bij een Body Mass Index (gewicht delen door de lengte2 (in het kwadraat) van kleiner dan 18,5. Ouderen (>65 jaar) zijn ondervoed bij een BMI van < 20kg/m2

Wat is de oplossing?
We willen artsen, doktersassistenten en verpleegkundigen in de thuiszorg leren dat screening op de voedingstoestand zorgt voor een betere herkenning van ondervoeding en een eerdere behandeling door de diëtist. We gaan hier in 2013 actief mee aan de slag.
Maakt u zich zorgen over uw gewicht of het gewichtsverloop van iemand uit uw omgeving? Neem dan contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.