‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’

Gezonde leefstijl kan diabetes type 2 omkeren

Heb je diabetes type 2?
Heb je wisselende bloedsuikers?
Heb je (steeds meer) medicijnen nodig?
Wil je diabetes ‘omkeren’?

Kom dan naar de interactieve lezing ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’

Waar?
Mindfulness-centrum aan de Kruisbergseweg 82 in Doetinchem

Wanneer?
7 september

Hoe laat?
van 19.30-21.30 uur

Kosten?
35 euro, inclusief koffie/thee en een suikervrije snack en het boek ‘Diabetes type 2? maak jezelf beter’ van Karine Hoenderdos en Hanno Pijl (t.w.v. 19,95).

Opgave via
info@voedingsadviespraktijk.net of 0314-395906 (als we er niet zijn graag inspreken)

Meer informatie op
www.voedingsadviespraktijk.net

Inhoud van de lezing:
Diabetes type 2 is een typisch voorbeeld van een chronische ziekte waarbij leefstijl een ongelofelijk grote rol speelt. Door leefstijlaanpassingen is enorm veel te verbeteren. En die verbetering zit ‘m niet alleen in minder medicatie. De winst zit hem ook in meer energie, je beter voelen en een verbetering van het gewicht.
Het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’, bevat een stappenplan voor het verbeteren van de leefstijl. Diëtist Nelleke Dillema neemt de stappen tijdens de avond met u door aan de hand van een PowerPoint-presentatie en interactieve vragenlijsten.

FODMAP dieet

Wij kunnen je ondersteunen bij het volgen van het FODMAP dieet.
Heb je een prikkelbare darm?
Heb je de diagnose PDS (prikkelbare darm syndroom)?
Heb je het idee dat bepaalde voedingsmiddelen meer last veroorzaken?
In de praktijk blijkt dat PDS-klachten met het FODMAP-dieet afnemen of zelfs verdwijnen.

Hoe werkt het?
Bij dit dieet draait het om koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in de voeding. Niet alle koolhydraten zijn even goed te verteren. Een slechte vertering van koolhydraten gaat gepaard met gasvorming.

Klachten
Onvolledig verteerde koolhydraten worden door darmbacteriën omgezet in gassen die tot buikklachten kunnen leiden; een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. Bij sommige mensen veroorzaken de gevormde gassen verstoppingsklachten (obstipatie) bij anderen leiden de onvolledig verteerde koolhydraten juist tot diarree. Door bepaalde soorten koolhydraten te laten staan, zullen deze klachten afnemen. De koolhydraten die de boosdoener zijn, hebben één ding gemeen: ze zijn rijk aan zogenaamde FODMAP’s. De letters staan voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.

Hulp nodig?
Neem contact op.

Wij doen mee aan het SLIMMER onderzoek

Voedingsadviespraktijk Doetinchem doet mee aan het SLIMMER onderzoek 

SLIMMER is een onderzoek naar een leefstijlprogramma voor mensen met een hoog risico op type 2 diabetes (suikerziekte). Het leefstijlprogramma helpt mensen meer te gaan bewegen en gezonder te eten.

De deelnemers worden in twee groepen ingedeeld:  groep A (controlegroep) en groep B (interventiegroep). Deelnemers in groep A krijgen informatie mee over gezond eten en bewegen en worden drie keer onderzocht. Deelnemers in groep B worden begeleid door een diëtist en fysiotherapeut en worden ook drie keer onderzocht.

SLIMMER is gebaseerd op de bewezen effectieve SLIM interventie. Door gezonder te eten en meer te bewegen, kan het risico op diabetes met 50% verminderd worden.

SLIMMER is gestart in Apeldoorn en wordt nu uitgebreid naar Doetinchem. In totaal doen 26 huisartsenpraktijken en een team van ongeveer 30 diëtisten en fysiotherapeuten mee aan een onderzoek naar SLIMMER. SLIMMER is een project van Academische Werkplaats AGORA uit Wageningen.

Ondervoeding

Ondervoeding

In 2013 willen we ons als diëtisten meer profileren op ondervoeding. Ondervoeding komt veel voor bij ouderen en zieken, maar wordt vaak niet onderkend.  Het probleem van ondervoeding bij ziekte wordt onderschat door artsen, verpleegkundigen en het management, maar ook door de patiënten zelf en hun naaste familie. Er wordt slechts een klein deel van alle patiënten met ondervoeding herkend en op de goede manier behandeld.

Wanneer is er sprake van ondervoeding?
Als er een onbedoeld gewichtsverlies is van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Dus als iemand van 70 kilo in een half jaar meer dan 7 kilo is afgevallen of in de laatste maand 3 ½ kilo. Er is ook sprake van ondervoeding bij een Body Mass Index (gewicht delen door de lengte2 (in het kwadraat) van kleiner dan 18,5. Ouderen (>65 jaar) zijn ondervoed bij een BMI van < 20kg/m2

Wat is de oplossing?
We willen artsen, doktersassistenten en verpleegkundigen in de thuiszorg leren dat screening op de voedingstoestand zorgt voor een betere herkenning van ondervoeding en een eerdere behandeling door de diëtist. We gaan hier in 2013 actief mee aan de slag.
Maakt u zich zorgen over uw gewicht of het gewichtsverloop van iemand uit uw omgeving? Neem dan contact op!

Vrije toegankelijkheid van de diëtist

Vrije toegankelijkheid van de diëtist

De diëtist is vrij toegankelijk, dat betekent dat u geen verwijzing nodig hebt van een arts, tandarts of specialist. Toch zijn er verzekeraars die, als u zonder verwijzing naar de diëtist stapt de kosten niet vergoeden. Kijk daarom altijd uw polisvoorwaarden na of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vergoeding diëtist

Vergoeding diëtist

Vanaf 1 januari 2013 wordt de hulp van de diëtist voor iedereen vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeringen. Deze vergoeding is 3 uren per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden nog 1-2 uren vanuit de aanvullende verzekering.
Als u meer uren diëtist nodig hebt sturen we u een factuur, die u (afhankelijk van uw aanvullende verzekering) kunt declareren bij de zorgverzekering. De zorg verleent door paramedici (waaronder de diëtist) gaat van het eigen risico af.